Last summer, I brought up a metric of railroad labor efficiency: annual revenue hours per train driver. Higher numbers mean that train drivers spend a larger proportion of their work schedule driving a revenue train rather than deadheading, driving a non-revenue train, or waiting for their next assignment. As an example, I am told on social media that the LIRR schedules generous crew turnaround times, because the trains aren’t reliably punctual, and by union rules, train drivers get overtime if because their train is late they miss the next shift. Of note, all countries in this post have roughly the same average working hours (and the US has by a small margin the highest), except for France, which means that significant differences in revenue hours per driver are about efficiency rather than overall working hours.
I want to clarify that even when union work rules reduce productivity, low productivity does not equal laziness. Low-frequency lines require longer turnaround times, unless they’re extremely punctual. Peakier lines require more use of split shifts, which require giving workers more time to commute in and out.
The database is smaller than in my posts about construction costs, because it is much harder to find information about how many train operators a subway system or commuter railroad employs than to find information about construction costs. It is often also nontrivial to find information about revenue hours, but those can be estimated from schedules given enough grunt work.
In Helsinki, there is a single subway trunk splitting into two branches, each running one train every 10 minutes all day, every day: see schedules here and here. This works out to 65,000 train-hours a year. There are 75 train drivers according to a 2010 factsheet. 65,000/75 = 867 hours per driver. This is the highest number on this list, and of note, this is on a system without any supplemental peak service, allowing relatively painless scheduling.
In Toronto, there were 80,846,000 revenue car-km on the subway in 2014
(an additional line, the Scarborough Rapid Transit, is driverless). Nearly all subway trains in Toronto have six cars; the Sheppard Line runs four-car trains, but is about 10% of the total route-length and runs lower frequency than the other lines. So this is around 13.5 million revenue train-km. According to both Toronto’s schedule of first and last trains per station and this chart of travel times, average train speed is around 32 km/h between the two main lines, and a bit higher on Sheppard, giving about 420,000 annual service hours. In 2009, there were 393,000 hours. Toronto runs two-person train operation, with an operator (driver) and a guard (conductor); this article from 2014 claims 612 operators and guards, this article from 2009 claims 500 operators alone. 420,000/500 = 840, and, using statistics from 2009, we get 393,000/500 = 786; if the article from 2014 misrepresents things and there are 612 drivers in total, then 420,000/612 = 686. If I had to pick a headline figure, I’d use 786 hours per driver, using the 2009 numbers. Update: the Scarborough RT is not driverless, even though the system could be run driverless; from the same data sources as for the subway, it had 23,000 operating hours in 2014, which adds a few percent to the operating hours per driver statistic.
In London, unlike in North America, the statistics are reported in train-km and not car-km. There are 76.2 million train-km a year, and average train speed is 33 km/h, according to a TfL factsheet; see also PDF-p. 7 of the 2013-4 annual report. In 2012, the last year for which there is actual rather than predicted data, there were 3,193 train drivers, and according to the annual report there were 76 million train-km. 76,000,000/33 = 2,300,000 revenue-hours; 2,300,000/3,193 = 721 hours per driver.
In Tokyo, there used to be publicly available information about the number of employees in each category, at least on Toei, the smaller and less efficient of the city’s two subway systems. As of about 2011, Toei had 700 hours per driver: from Hyperdia‘s schedules, I computed about 390,000 revenue train-hours per year, and as I recall there were 560 drivers, excluding conductors (half of Toei’s lines have conductors, half don’t).
In New York, we can get revenue car-hour statistics from the National Transit Database, which is current as of 2013; the subway is on PDF-p. 13, Metro-North is on PDF-p. 15, and the LIRR is on PDF-p. 18. We can also get payroll numbers from SeeThroughNY. The subway gets 19,000,000 revenue hours per year; most trains have ten cars, but a substantial minority have eight, and a smaller minority have eleven, so figure 2,000,000 train-hours. There were 3,221 train operators on revenue vehicles in 2013, and another 373 at yards. This is 556 hours per driver if the comparable international figure is all drivers, or 621 if it is just revenue vehicle drivers. The LIRR gets 2,100,000 annual revenue car-hours, and usually runs trains of 8 to 12 cars; figure around 210,000. There were 467 engineers on the LIRR in 2013; this is 450 hours per driver. Metro-North gets 1,950,000 annual revenue car-hours, and usually runs 8-car trains; figure about 240,000. It had 413 locomotive engineers in 2013; this is 591 hours per driver.
In Paris, the RER A has 523 train drivers (“conducteurs”). The linked article attacks the short working hours, on average just 2:50 per workday. The timetable is complex, but after adding the travel time for each train, I arrived at a figure of 230,000 train-hours a year. 230,000/523 = 440 hours per driver. There’s a fudge factor, in that the article is from 2009 whereas the timetable is current, but the RER A is at capacity, so it’s unlikely there have been large changes. Note also that in France, workers get six weeks of paid vacation a year, and a full-time workweek is 35 hours rather than 40; adjusting for national working hours makes this equivalent to 534 hours in the US, about the same as the New York subway.